Contactform 7 is een fijne plugin om contactformulieren te bouwen in WordPress. Conversiemeting ging tot nu toe goed doordat je met on_sent_ok een datalayer event kon sturen welke opgepakt werd door  Google Tag Manager. Dit zag er zo ongeveer uit:

on_sent_ok: "dataLayer.push({'event': 'formulier-verzonden'});"

Vervolgens kon je in GTM een trigger laten vuren op dit event waarna tags verzonden werden naar bijvoorbeeld Google Ads of Google Analytics.

Helaas is on_sent_ok sinds kort ‘depricated’ wat inhoudt dat on_sent_ok nu nog wel werkt maar dat het in de nabije toekomst (eind 2017) niet meer. Gelukkig stuurt Contactform 7 nu zelf datalayer events wat in principe nog beter is dan de oplossing met on_sent_ok.

Je kunt het binnen Contactform 7 op twee manieren gebruiken:

  • Triggeren op alleen het datalayer event: Als je geen onderscheid hoeft te maken tussen de verschillende formulieren (bijv. algemeen contact en leadform)
  • Triggeren op het datalayer event met het formID: Als je voor ieder form een losse trigger en tag wilt maken. Dit geeft uiteindelijk het beste inzicht omdat je de specifieke doelen en conversies kunt meten.

Alle formulieren meten met 1 trigger

Het event wat Contactform 7 gebruikt heet gtm4wp.contactForm7Submitted. Binnen Tag Manager maak je de volgende trigger aan:

Deze trigger wordt geactiveerd door alle aangepaste gebeurtenissen. Vervolgens maak je een tag aan voor bijvoorbeeld Google Ads om de juiste tag te vuren als de trigger actief wordt:

 

Nu is het alleen nog een kwestie van de wijzigingen doorvoeren in Tag Manager en voila: de conversies worden gemeten.

Verschillende conversies meten aan de hand van het formID

Het is in de meeste gevallen wenselijk om conversies en doelen per formulier los te meten. Dit kan doordat het formID als variabele wordt meegegeven in de datalayer door contact form 7.

Om deze variabele eruit te vissen moet er een Tag Manager een nieuwe variabele gemaakt worden. Voeg een nieuwe variabele toe in Tag Manager en geef deze een naam, bijvoorbeeld ‘wpcf7Formid’. Als type kies je voor ‘variabele voor gegevenslaag’. Sla de variabele op en keer weer terug naar de trigger.

Het Contact form 7 contactform ID kun je vinden in WordPress bij ‘Contact’ in het linker menu:

Noteer de formID’s waarvoor je triggers wilt maken. In de trigger voeg je tot slot het filter toe waardoor de trigger alleen afgaat bij een specifiek formulier, bijv. het formulier met ID 6929:

In plaats van dat de trigger op alle gebeurtenissen geactiveerd wordt kiezen we nu de variabele die we zojuist aangemaakt hebben met daarbij het formID als waarde (6929).

Maak tot slot losse tags aan per formulier, bijvoorbeeld voor Google Ads conversion tracking:

Wil je ook conversies meten in Contact form 7 maar je komt er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op!